18 oktober 2017

Zaterdag 21 oktober opent vernieuwde bib Maldegem

 

Programma opening bibliotheek

 • Performance: ‘Mariëtte zegt nee’ door Christa Grijp
  Tijdens de voormiddag (doorheen de bib)
  Speciaal voor de heropening mogen enkele back office medewerkers meedraaien in de publieksruimte. Ook Mariëtte van het magazijn zal van de partij zijn. Mariëtte selecteerde enkele fragmenten uit magazijnboeken en zal deze voordragen aan de bezoekers. Ze kiest daarbij voor het werk van Paul de Wispelaere en Erik Vlaminck.
 • Nooit meer diëten met sanacoach Elise Vanholme
  Van 10.30 uur tot 12.00 uur (auditorium)
  Elise Vanholme, voedingsdeskundige en officieel sanacoach vertelt over hoe je op basis van de sanamethode van Sandra Bekkari een gezond en lekker voedingspatroon kan aanleren dat diëten voor eens en altijd overbodig maakt.
 • Moestuinieren met Wim Lybaert
  Van 14.00 tot 15.30 uur (auditorium)
  Wim Lybaert, bekend van tv-programma’s zoals De moestuin volgens Wim en Het goeie Leven neemt je mee naar de wereld van het moestuinieren. Hij bespreekt een concreet stappenplan over het  maken van een eigen moestuin, overloopt  de seizoenen aan de hand van zijn favoriete recepten.  Tijdens zijn verhaal gebruikt Wim foto- en videofragmenten uit zijn TV-reeksen De Moestuin volgens Wim, De Vierkante Eter (1000 Zonnen) en Het goeie Leven. 
 • Boekenverkoop
  Van 10.00 tot 17.00 uur (buiten)
  Met de verbouwing heeft de bibliotheek zijn collectie en magazijnen verder op punt gezet. Hierdoor zoeken een aantal boeken een nieuwe eigenaar. Tijdens de heropening van de bibliotheek kan je snuisteren tussen jeugdboeken, romans en een aantal informatieve boeken. Per boek betaal je € 1.
 • Illustreren met Klaas Verplancke
  Om 10.00 en om 11.00 uur
  Wil je weten hoe een illustrator (tekenaar) van kinderenboeken aan de slag gaat? Neem deel aan een demonstratie (30 minuten) van  Klaas Verplancke, onze huisillustrator van de dag! Klaas Verplancke, één van de topillustratoren in Vlaanderen, tekent samen met de kindjes uit de boeken Reus en Nopjes. Deze twee boeken worden verder uitgewerkt op de kinderkunstendag op zondag 19 november.
 • Yoga@deBib
  Van 11.00 tot 11.45 uur
  Sluit je ogen en laat je gedachten wegzinken tijdens de les yoga@deBib van yogacoach Mandy. Op basis van het boek Zo groot als papa doen kinderen verschillende yogahoudingen en yogaoefeningen. Deze activiteit is voor kinderen van 3 tot 12 jaar.
 • Coderdojo try-out
  Van 14.00 tot 17.00 uur
  Coole meiden of jongens tussen 7 en 18 jaar die graag experimenteren met ICT en willen leren programmeren kunnen terecht in de jeugdafdeling van de bib voor gratis Coderdojo workshops. Deze workshops worden in samenwerking met Coderdojo Eeklo georganiseerd. In 2018 start de Maldegemse bibliotheek zijn eigen dojo op!
 • M²oestuin
  Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur
  Ben je een handige Harry, heb je schildertalent, of kweek je graag je groenten en kruiden? Knutsel, verf, plant mee aan de vierkante metertuin van de bib! Samen met Kelly maken we de leestuin van de bib plant- en zaaiklaar voor het voorjaar!

 

Nieuwe bib, nieuwe start

Zaterdag 31 oktober start de dienstverlening van de bibliotheek opnieuw met een automatische uitleen- en inleverbus, nieuwe openingsuren en een nieuw bibliotheekreglement. 

 • Automatische uitleen en inleverbus
  Het bibliotheekpersoneel zal niet langer de boeken die je ontleent of binnenbrengt eigenhandig inlezen. Doorheen de bib kan je zelfstandig je boeken ingeven, uitlenen en verlengen. De inleverbus van de bibliotheek bevindt zich dan weer aan de buitenkant van het bibgebouw. Daar zal je boeken kunnen inleveren wanneer de bibliotheek gesloten is. De boeken worden direct van je kaart gehaald.
 • Nieuwe openingsuren
  Naar aanleiding van de verbouwing en reorganisatie onderzocht de bibliotheek de bezoekersstromen tijdens de huidige openingsuren. Er werd ook gekeken om de sterke versnippering van uren weg te werken en tevens wil de bibliotheek gewoon meer open te zijn. Daarom is de hoofdbibliotheek vanaf 21 oktober elke weekdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur open. De zaterdag is de bib open van 9.00 tot 12.00 uur. De openingsuren van Filiaal Adegem en Uitleenpost Kleit blijven ongewijzigd.
 • Nieuw bibliotheekreglement
  Tijdens de verbouwing aan de bib werkte de regiobib Meetjesland, waar Maldegem deel van uitmaakt, aan een gezamenlijk reglement. De beste elementen van alle reglementen werden samengelegd om zo een uniform bibliotheekbeleid te kunnen voeren.
  Dit betekent onder meer dat de filmcollectie van de bibliotheek vanaf 21 oktober gratis kan ontleend worden. Het totaal aantal materialen dat je kan meenemen vermindert wel van 30 naar 20, maar er is geen beperking meer op het type materialen dat je kan ontlenen. De actuele versie van het reglement kan je steeds raadplegen op www.maldegem.be/dienstreglement-bibliotheek.
 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement