Wie ben ik

Paspoort

Voornaam: Valerie
Naam: Taeldeman
Geboortedatum: 27 december 1975
Geboorteplaats: Eeklo
Gezinssituatie: Gehuwd met Tom, twee dochtertjes Marlies en Nicca
Woonplaats: Maldegem-Kleit
Beroep: Vlaams volksvertegenwoordiger en Gemeenteraadslid in Maldegem
Hobby's: Reizen en muziek

 

 

 

 

 

 

 

 

 Valerie en gezin

 

 

 

 

 

 

Politiek 

Mijn grootvader was actief in de Maldegemse gemeentepolitiek en ongetwijfeld heeft dat een invloed gehad op mijn politieke interesse die zich steeds verder uitbreidde. Mijn beslissing om politieke en sociale wetenschappen te gaan studeren kwam dan ook niet als een verrassing. Na mijn studies kon ik aan de slag bij Johan De Roo, ex-burgemeester van Maldegem die toen Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement was.

Ondertussen was me ook gevraagd om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 wat ik met plezier deed. Mijn geslaagde uitslag zorgde ervoor dat ik een zitje kreeg in de Maldegemse gemeenteraad. En zo ging de bal aan het rollen… Bij mijn tweede verkiezingsdeelname in 2007 kreeg ik opnieuw veel steun waardoor ik schepen werd. Nog steeds voer ik dat mandaat met veel enthousiasme en gedrevenheid uit. Het voelt goed om op die manier iets te kunnen betekenen voor de inwoners van Maldegem, voor de mensen rondom mij. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde ik een goed resultaat met 2.133 voorkeurstemmen. Hierdoor fungeerde ik tijdens de legislatuur 2013-2018 als eerste schepen in Maldegem. Sinds 1 januari 2019 ben ik terug Gemeenteraadslid.

In 2009 stelde ik me (hoogzwanger) kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen (in de kieskring provincie Oost-Vlaanderen) als eerste opvolger. Niet minder dan 11.377 kiezers stelden hun vertouwen in mij, waarvoor nogmaals dank. Doordat Joke Schauvliege minister werd, kreeg ik als eerste opvolger een zitje in het Vlaams parlement als volksvertegenwoordiger. Op 17 juni 2014 legde ik voor de tweede keer de eed af in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 werd ik rechtstreeks verkozen met 12.466 stemmen. Ik ben nu vast lid van de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn en van de Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen. Daarnaast ben ik ook plaatsvervangend lid in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerkinge, Toerisme en Onroerend Erfgoed. De thema's waar ik het meest mee bezig ben zijn wonen, milieu, natuur en ruimtelijke ordening, energie en water. 

 

Valerie

 

 

 

 

  

 

Loopbaan

Middelbare studies Moderne Talen in het Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn Instituut te Eeklo
Hogere studies

Licentiaat politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Gent

Europees recht aan de Universiteit van Gent

Loopbaan Parlementair medewerker van Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Johan De Roo (1999 - 2004)
Kabinetsmedewerker Minister-President Yves Leterme (2004 – 2007)
Kabinetsmedewerker Minister-President Kris Peeters (2007 – 2009)
Politiek

Gemeenteraadslid Maldegem (2001 – 2006)
Schepen Maldegem (2007 – heden)
Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring Provincie Oost-Vlaanderen (13.07.2009 – heden)

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement