14 juli 2017

Stijging structurele leegstand sociale huurwoningen door renovatieprojecten

 

Homans wijst er in haar antwoord op dat in 2016 de structurele leegstand (van 5.317 tot 6.224 woningen) fors steeg terwijl de niet-structurele (van 4.462 tot 3.917) daalde. Een woning is structureel leegstaand als ze minimum zes maanden leegstaat als gevolg van een renovatie- of bouwproject. De minister verwijst voor deze toename naar de forse investeringen in bouw en renovatie van sociale woningen. Sinds 2014 werd alleen al in renovatie van bestaande sociale woningen 475 miljoen euro geïnvesteerd, goed voor bijna 15.000 woningen. Dat de hoogste structurele leegstand zich situeert in provincies Antwerpen (6,2 procent) en Oost-Vlaanderen (4,2 procent) is het gevolg van het feit dat in deze provincies de meeste hoogbouw staat, waar leegstand bij renovatie langer duurt.

De afname van de niet-structurele leegstand verklaart Homans door een andere aanpak van de verhuur van leegstaande woningen. In plaats van kandidaat-huurders afzonderlijk aan te schrijven wanneer een sociale woning vrijkomt, te wachten op een antwoord, een herinnering te sturen een individuele bezichtiging te organiseren, worden er nu bijvoorbeeld gezamenlijke kijkdagen georganiseerd, waardoor er sneller een nieuwe huurder gevonden wordt.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement