19 juni 2015

Nieuwe waterfactuur: wie verantwoord omgaat met water, wint

 

Het uitgangspunt is een budgetneutrale oefening, die globaal geen hogere of lagere opbrengst voor Vlaanderen of de drinkwatermaatschappijen genereert, maar die wel individuele verschillen op de factuur veroorzaakt afhankelijk van de persoonlijke waterconsumptie.

De krachtlijnen van de nieuwe tariefstructuur zijn:  

  • afschaffing van de gratis 15 m³ per gezinslid, want gratis bestaat niet (het gratis gedeelte wordt elders in de factuur gewoon verrekend) en gratis water zet niet aan tot zuinig gebruik
  • progressief tarief: bij zuinig gebruik wordt een lager tarief aangerekend, bij een royaler gebruik een hoger tarief
  • gezinscorrectie: korting van 20 € per gezinslid
  • sociale correctie: de bestaande doelgroepen wijzigen niet (leefloners, personen met een handicap, inkomensgarantie voor ouderen, integratietegemoetkoming)

'De nieuwe tariefstructuur levert een rechtvaardige drinkwaterfactuur op. Wie verantwoord omgaat met water, wint. Wie kiest voor een royaler waterverbruik (tweede verblijf, zwembad, gazonbesproeiing, …), zal verhoudingsgewijs meer betalen. Het eindresultaat van de oefening is in elk geval budgetneutraal. Dat is een zuivere toepassing van het principe dat de vervuiler betaalt. De bestaande doelgroepen voor sociale bescherming blijven behouden.'

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement