30 juni 2017

Giftige blauwalgbacterie in spaarbekkens Kleit - Contact met water verboden

 

Schadelijk voor mens en dier

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers. Blauwalg vormt een drijvende, olieachtige laag op het wateroppervlak, blauw-groen van kleur. Het water wordt troebel en zuurstofarm en dat is in de eerste plaats nefast voor vissen. Sommige soorten blauwalg produceren bovendien cyanotoxines, gifstoffen die voor mensen en dieren schadelijk kunnen zijn als ze ermee in aanraking komen of het water inslikken.

 

Niet eenvoudig te bestrijden

Blauwalgen zijn niet makkelijk te bestrijden. Het provinciebestuur, de beheerder van de spaarbekkens, en het gemeentebestuur blijven de situatie van de spaarbekkens opvolgen en onderzoeken of er bestrijdingsmogelijkheden zijn. De kans bestaat dat de bacterie zich verder verspreidt, bijvoorbeeld in vijvers van particulieren in de buurt. De gemeente vraagt dus waakzaam te zijn voor het welzijn van uzelf en uw omgeving.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement