25 september 2017

Energierenovatieprogramma 2020: nog 27% te gaan:

 

Om de 2 jaar bevraagt de Vlaamse Maatschappij (VMSW) de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) om de vooruitgang van de energetische toestand van het sociaal huurpatrimonium in kaart te brengen. Het Vlaams EnergieRenovatieProgramma (ERP) stelt immers voorop dat er tegen 2020 geen sociale woningen meer mogen zijn met enkele beglazing, zonder dakisolatie of met weinig energiezuinige verwarmingssystemen.

Het sociale woonpatrimonium groeide van 150.173 in 2014 tot 153.090 woningen in 2016.

Na 6 jaar inspanningen boekten de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) een aanzienlijke vooruitgang. Ik polste bij de Vlaamse minister van wonen naar de laatste stand van zaken.

"In 2010 stonden de sociale huisvestingsmaatschappijen voor een serieuze opdracht. Het aantal woningen met 1 of meerdere knelpunten daalde van bijna de helft van het sociaal huurpatrimonium (48,2%) tot nog iets meer dan één vierde (27%).  Een sterke prestatie, al zal er toch nog een tandje bijgestoken moeten worden richting 2020. Er zijn nog 17.131 woningen waar de enkele beglazing vervangen moet worden, 18.839 woningen die nood hebben aan dakisolatie en 21.239 woningen die nog geen centrale verwarming hebben of nog steeds elektrisch verwarmen. Uiteraard zijn er heel wat overlappen bij deze woningen. Vooral woningen waar geen centrale verwarming is, hebben vaak meer dan één gebrek."

Opvallend is dat er een ongelijke spreiding is onder de SHM’s. Ongeveer 20% van de SHM's zijn nu al zo goed als helemaal conform met de vooropgestelde doelstellingen. Een grote middengroep is zeker in staat ze te halen indien de inspanningen wat verhoogd worden. Maar er is ook een groep van 20% die het bijzonder moeilijk zal krijgen om de doelstellingen te halen.  De VMSW zal nauw toezien op deze SHM’s opdat ze toch hun doelstellingen zullen halen.

"Een woning met enkele beglazing, geen dakisolatie of geen centrale verwarming zorgt voor een torenhoge energierekening. Dat is onaanvaardbaar voor sociale huurders die sowieso al een kwetsbare groep zijn. Daarnaast moet Vlaanderen maximaal blijven inzetten op de renovatie-subsidies. Dat is een noodzakelijke financiële stimulans om hun patrimonium verder te blijven renoveren."

In bijlage(via de link onderaan de pagina) kan u het overzicht terugvinden per provincie.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement