22 februari 2018

Binnenkort ook zonnepanelen op sociale huurwoningen

 

Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en ook betaalt. Zij recupereert haar investering door die, gespreid over bijvoorbeeld 25 jaar (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur. Die verlaging ligt een pak hoger dan de verhoging van de huurprijs. Per saldo bespaart een modale huurder (met een verbruik van 3.500 kwh per jaar) gemakkelijk enkele honderden euro per jaar.  

“Dit is een win-win. Een lagere energiefactuur voor de huurder en een energiezuinige woning voor de verhuurder. Een bij uitstek sociale maatregel dus die zorgt voor meer duurzaamheid.”

Groot potentieel: 150.000 woningen komen in aanmerking

Vandaag zijn er in Vlaanderen zo’n 150.000 sociale woningen. Het potentieel is dus groot. Bij de 68.000 eengezinswoningen en de ruim 4.000 duplexwoningen is het plaatsen van zonnepanelen het makkelijkst. Maar ook op de daken van de bijna 79.000 sociale appartementen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kan dan elektriciteit opgewekt worden voor de gemeenschappelijke delen.

Sociale huisvestingsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat ze met dit voorstel binnen het jaar maar liefst 20.000 sociale woningen met zonnepanelen kunnen uitrusten. Al blijft het altijd zaak om die daken te kiezen die voldoende rendement kunnen bieden door bijvoorbeeld een goede oriëntatie.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement