16 december 2014

Aanwezigheid dakisolatie in conformiteitsattest

 

Databank EPC’s

In het technisch verslag dat de woningcontroleur opmaakt in het kader van een conformiteitsonderzoek, dient vermeld te worden of er dakisolatie aanwezig is en zo ja, of de isolatiewaarde ervan de norm haalt. De R-waarde (die de isolatiewaarde aangeeft) kan meestal niet zomaar vastgesteld worden. Daarom zal de woningcontroleur de R-waarde van de dakisolatie controleren in de databank van energieprestatiecertificaten (EPC’s). Deze databank wordt beheerd door het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Vanaf 1 januari 2015 worden enkel strafpunten toegekend op basis van feitelijke vaststellingen. Concreet betekent dit dat er enkel strafpunten toegekend worden:

  • Als het EPC een feitelijk vastgestelde R-waarde vermeldt lager dan 0,75m2K/W. Er wordt dus geen rekening gehouden met default-waarden.
  • Als uit feitelijke vaststellingen van de woningcontroleur blijkt dat er geen dakisolatie aanwezig is. De woningcontroleur zal dit alleen zelf beoordelen als het EPC niet beschikbaar is of als het EPC enkel een default-waarde vermeldt.

Dakisolatienorm

De minimumnorm voor dakisolatie heeft een R-waarde van 0,75m2K/W. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4cm maar dit verschilt naargelang het materiaal dat gebruikt wordt. De dakisolatienorm is van toepassing op eengezinswoningen, studio’s en appartementen maar niet op kamers. Een geïsoleerde zoldervloer bij een onverwarmde en onbewoonde zolder geldt als een geïsoleerd dak. Daken kleiner dan 2m2 zijn vrijgesteld. Als een dak van een appartementsgebouw niet voldoet aan de minimumnorm krijgen alle appartementen in het gebouw evenveel strafpunten.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement