6 november 2017

30% Oost-Vlaams sociaal patrimonium heeft energetische renovatie nodig

 

Om de 2 jaar bevraagt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de sociale huisvestingsmaatschappijen (shm's) om de vooruitgang van de energetische toestand van het sociaal huurpatrimonium in kaart te brengen. Het Vlaams EnergieRenovatieProgramma (ERP) stelt immers voorop dat er tegen 2020 geen sociale woningen meer mogen zijn met enkele beglazing, zonder dakisolatie of met weinig energiezuinige verwarmingssystemen. Na 6 jaar inspanningen boekten de sociale huisvestingsmaatschappijen een aanzienlijke vooruitgang.

“In 2010 stonden de sociale huisvestingsmaatschappijen voor een serieuze opdracht. Het aantal woningen met 1 of meerdere knelpunten in Oost-Vlaanderen daalde van meer dan de helft van het sociaal huurpatrimonium meer bepaald 53,6% tot 30,3%. Een sterke prestatie, al zal er toch nog een tandje bijgestoken moeten worden richting 2020. Er zijn in onze provincie nog 4.036 woningen waar de enkele beglazing vervangen moet worden, 7.630 woningen die nood hebben aan dakisolatie en 6.609 woningen die nog geen centrale verwarming hebben of nog steeds elektrisch verwarmen. Uiteraard zijn er heel wat overlappen bij deze woningen. Vooral woningen waar geen centrale verwarming is, hebben vaak meer dan één gebrek."

Het sociale woonpatrimonium in Oost-Vlaanderen groeide van 37.252 in 2014 tot 38.694 woningen in 2016. Helaas groeide de wachtlijst sneller met 28.500 in 2014 tot 32.000 in 2016. De gemiddelde wachttijd in Oost-Vlaanderen bedraagt 1.314 dagen of meer dan 3,5 jaar. 824 Oost-Vlaamse gezinnen ontvingen een huurpremie (voor wie al minimum 4 jaar ingeschreven staat op de wachtlijst voor een sociale huurwoning). “Het aantal inschrijvingen blijft stijgen met alleenstaande kandidaat-huurders als koplopers. En dit ondanks de vele inspanningen van de shm’s om bijkomende woningen te voorzien. Nog maar eens een teken aan de wand dat ook hier blijvend moet geïnvesteerd worden in degelijke en betaalbare woningen voor iedereen.”

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement