11 mei 2017

16.000 leegstaande huizen actief naar SVK toeleiden om huurmarkt uit te breiden

 

Vlaanderen telde op 1 januari 2017 48 erkende sociaal verhuurkantoren (SVK’s), die samen iets meer dan 9000 woningen in beheer hebben. Tegenover die 9000 woningen staan 48.121 mensen op een wachtlijst. Dat is een enorme stijging ten opzichte van 2015, toen er slechts 32.814 kandidaat-huurders waren. Deze trend zet zich door in elke provincie, waardoor we het volgende overzicht van kandidaat-huurders krijgen: 9.020 in Oost-Vlaanderen op 1.370 woningen, 12.348  in Antwerpen op 2.208 woningen, 5.666 in Limburg op 1.582, 7793 in Vlaams-Brabant op 1.103 woningen en 13.294 in West-Vlaanderen op 2.815 woningen.

De Vlaamse regering heeft al enkele maatregelen genomen om het SVK-model aantrekkelijker te maken. Zo werd succesvol aangedrongen op een BTW-verlaging voor de aankoop en bouw van woningen die verhuurd zullen worden via een sociaal verhuurkantoor, en wordt gewerkt aan een kader om de private sector nog meer te betrekken bij sociale verhuur.

Maar we kunnen ook nog enkele quick-wins realiseren. Zo staan er in Vlaanderen heel wat woningen leeg. Meer dan 16.000 woningen staan zelfs op een leegstandsregister, wat betekent dat ze meer dan een jaar niet bewoond worden. “Terwijl tienduizenden mensen wachten op een sociale woning, staan er meer dan 16.000 woningen meer dan een jaar leeg. Daar moeten we absoluut iets aan doen. Daarom lanceer ik het voorstel om eigenaars waarvan de woning op een leegstandsregister belandt automatisch te informeren over de mogelijkheid om te verhuren aan een SVK. Onbekend is immers onbemind, terwijl verhuren aan een SVK zo veel voordelen biedt. In Maldegem, de gemeente waar ik 1ste schepen ben, gebeurt dit al."

Voorbeeld Maldegem

In de gemeente Maldegem wordt volgende passage vermeld in de communicatie naar eigenaars wiens woning in het leegstandsregister terechtkomt: 'De gemeente Maldegem wil stimuleren dat leegstaande woningen zo snel mogelijk terug bewoond worden. Daarom is Maldegem aangesloten bij Woonwijzer Meetjesland en Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland. Bij Woonwijzer kunt u o.a. terecht voor advies over premies en andere voordelen, huurwetgeving, woningkwaliteit, leningen,… U kunt het beheer van uw woning ook uit handen geven en toevertrouwen aan Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland. Zo kunt u uw woning zorgeloos verhuren. Als u uw woning verbetert komt u – mits u voldoet aan alle voorwaarden – mogelijks ook in aanmerking voor een premie. We bezorgen u bij deze brief een folder over de dienstverlening van zowel Woonwijzer als het Sociaal Verhuurkantoor. Voor meer informatie kunt u een informatieve brochure over leegstand raadplegen via www.woonwijzermeetjesland.be/leegstand. Wenst u liever een papieren versie van de brochure te ontvangen, dan kunt u die eenvoudig bij ons opvragen.'

 

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement