29 september 2017

13 nieuwe scholen in Oost-Vlaanderen

 

13 Oost-Vlaamse scholen krijgen nieuw schoolgebouw

In het voorjaar van 2017 werd een nieuwe DBFM-oproep aan schoolbesturen gelanceerd voor een investeringswaarde van 300 miljoen euro. Dat bedrag werd in het herfstakkoord van de Vlaamse regering tot 550 miljoen euro opgetrokken. 52 aanvragen werden ingediend, waarvan nu 13 Oost-Vlaamse scholen geselecteerd zijn om hun bouwproject te realiseren. Dat betekent dat er bijna 73.000m² extra nieuwe schoolgebouwen in Oost-Vlaanderen komen. Onder andere de scholen Sint-Jozef (6.861m²) in Gent, de scholen Sint-Laurens (6.853m²) in Zelzate, het vrij Katholiek Onderwijs in Maldegem (9.000m²), het Hoger Tehnische Instituut Sint-Antonius (10.080m²) in Gent, de basisschool de Lettertuin (2.412m²) in Ninove en de basisschool Reynaert (2.536m²) in Kruibeke krijgen subsidies om nieuwe schoolgebouwen te zetten.

Nieuw DBFM-programma

Dit nieuwe scholenbouwprogramma versterkt de inhaalbeweging in scholenbouw die kadert in het Masterplan Scholenbouw. Net zoals in het vorige bouwprogramma “Scholen van Morgen” dat goed is voor 182 nieuwe scholen (waarvan 38 in Oost-Vlaanderen), wordt opnieuw samengewerkt met de private sector. Eén of meer inrichtende machten of schoolbesturen kennen het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en het onderhoud van een gebouw gedurende 30 jaar (maintain) toe aan een private partner. Tijdens die 30 jaar betalen de schoolbesturen een beschikbaarheidsvergoeding aan die private partner. De Vlaamse overheid voorziet daarvoor in een DBFM toelage aan het schoolbestuur. Na 30 jaar wordt het schoolgebouw automatisch overgedragen aan het schoolbestuur. Het nieuwe DBFM-programma legt wel een aantal nieuwe accenten. Zo kiezen we bij voorkeur voor clusters van schoolbouwprojecten omwille van schaalvoordelen en voor een grotere rechtstreekse betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de inrichtende machten en schoolbesturen. Het zijn de scholen zelf die de bouwopdrachten zullen gunnen aan de private partners. Daarbij worden ze bijgestaan door het DBFM-projectbureau met een team van juridische, technische en financiële experten en vertegenwoordigers van de onderwijsnetten en de Vlaamse overheid.

Nieuw schoolgebouw zorgt voor integratie in de buurt

Voor veel scholen betekent deze goedkeuring van hun aanvraagdossier ook vooral een mooie kans om plannen die al even aan het rijpen waren, effectief in de praktijk om te zetten. Het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius in Gent wil met het nieuwe schoolgebouw van ruim 10.000m² ook inspelen op de noden van de buurt. Het functioneel open stellen van de site ondersteunt de interactie en de integratie van de schoolwerking met de brede omgeving. Zo biedt deze nieuwe fase in het masterplan scholenbouw ook kansen aan scholen om hun onderwijsproject te versterken.
 
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De volgende jaren willen we opnieuw 13 nieuwe scholen in Oost-Vlaanderen bouwen, met een oppervlakte van bijna 73.000m². De scholen kunnen nu effectief werk maken van hun plannen voor de realisatie van moderne, duurzame schoolgebouwen. De nieuwe infrastructuur is niet alleen belangrijk voor leerlingen en personeel, maar voor de hele gemeenschap van een stad of gemeente.”
 
In bijlage(onderaan de pagina) kan u de lijst met goedgekeurde projecten vinden.

 

Volg mij ook via

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Mijn favoriete song van het moment

Bezoek het Vlaams Parlement

Wil je met je klas, vereniging of organisatie een bezoek brengen aan het Vlaams Parlement? Aarzel niet om mij te contacteren via valerie.taeldeman@vlaamsparlement.be zodat ik het nodige kan doen.

Koepelzaal Vlaams Parlement